четвъртък, 16 април 2009 г.

И американците карат без Гражданска отговорност”


Гражданска отговорност по интернет Въпреки общият спад в автомобилното застраховане, онлайн продажбите на полици растатОпитвайки да балансират тревожно изтъняващите си семейни бюджети, все повече шофьори решават да спестят средства от задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Според данни на Комисията за финансов надзор, едва 82% от автомобилите по българските пътища разполагат с валидни застрахователни полици – тоест, с 12% по-малко, отколкото за първите четири месеца на миналата година.
Този проблем обаче не засяга само България. Според изчисления на американските данъчни служби, всяко покачване на безработицата от един процентен пункт води до 0.5% увеличаване на броя на водачите без адекватно застрахователно покритие.
Според Insurance Research Council (IRC), докато миналата година едва 13.7% от щатските автомобилисти не са разполагали със задължителната застрахователна полица, до 2010 г. се очаква делът им да скочи до 16.1%.
Изглежда, че


шофьорите не се замислят сериозно за значителните загуби,пред които ще се изправят в случай на пътен инцидент. Нещо повече – дори по-високите глоби не успяват да обърнат тенденцията правилата да се нарушават все по-често.
Както в България, така и в САШ, нарушителите не само ще трябва да заплатят значителна глоба, но е възможно и временно да загубят книжката си.
На фона на това неблагоприятно развитие обаче има и добри новини, и те идват от виртуалния свят. Въпреки общият спад на автомобилното застраховане, продажбите на полици онлайн и ползването на електронни услуги отбелязват покачване.
Според анализаторската агенция comScore, Inc., през 2008 г. потребителите в САЩ са закупили 2.4 милона полици през мрежата, или със 7% повече, отколкото през предходната година.
Кевин Левит, вице-президент на comScore, Inc коментира, че значителното отслабване на потребителското тъсене по време на криза се отразява на почти всеки сектор от икономиката, но автомобилостроенето бе един от най-силно засегнатите браншове. Въпреки че все по-малко домакинства са способни да отделят средства за нова кола обаче, броят на продадените онлайн полици се увеличава, което подчертава


засилващото се значение на интернет за застрахователната индустрия.Освен че предпочитат да закупят авто-застраховка през мрежата, потребителите проявяват и силен интерес към опциите за електронно заплащане на премийните вноски и управление на полиците си.
От тази тенденция се облагодетелстват както собствениците на автомобили, така и самите застрахователи. Докато първите спестяват време и усилия, за вторите мрежата предоставя възможности за значително съкращаване на разходите за обслужване на клиентите.
През 2008 г. посещенията на порталите за електронни услуги на седемте водещи авто-застрахователи в Америка са се покачили с шест на сто. Този ръст е подкрепен както от увеличението с 5% на онлайн заплащанията, така и засиленият с 6% интерес към секциите за управление на полиците.
Докато през 2007 г. посещенията в сайтовете за електронни разплащания са били 51.7 млн., през 2008 г. броят им нараства до 54.5 млн.


Уеб страниците за управление на полиците,които дават възможност за преглед и промяна на покритието, добавяне или намаляване на броя на водачите, ползващи автомобила, промяна на адреса и др., са ползвани 120.57 млн. пъти през 2007 г. спрямо 127.24 млн. за 2008 г.
Засега, въпреки стабилният ръст на интернет потреблението в България, тепърва предстои разгръщане на потенциала на онлайн търговията и услугите. Страната ни е на последно място в Европейския съюз по осъществени онлайн покупки за периода 2004-2008 г.
Докато средно за Стария континент 47% от хората между 25 и 34 години и 41% от младежите между 16 и 24 пазаруват в мрежата, в България едва три на сто от потребителите използват предимствата на електронната търговия. Освен това, според анализа на Евростат, у нас по този начин засега се купуват единствено дрехи, спортни стоки, книги и музика.
Данните на Националния статистически институт обаче очертават


скоростно развитие на интернет потреблението,включително и пазаруването онлайн. Според доклада за 2008 г., всяко четвърто домакинство разполага с достъп до мрежата, а всеки трети българин сърфира в Интернет поне веднъж седмично. Най-активна е възрастовата група на подрастващото поколение от 16 до 24 години – 29%, следвана от хората между 25 и 34 години, с 27% дял.
Увеличава се и броят на фирмите, които използват предимствата на информационните технологии, като делът на компаниите с достъп до Интернет нараства с 8% през 2008 г. Този ръст е най-чувствителен при малките и средни предприятия, докато големите компании с над 250 заети отбелязват лек спад от 1% в осигуряването на интернет достъп на служителите си.
В доклада на НСИ се подчертвава, че електронната търговия представлява безспорно удобство със своята бързина на регистрация, възможност за проследяване на резултата от поръчките и евентуално - доставки на място. Данните сочат, че


все повече компании в Българияориентират своята пласментна политика към използване на глобалната мрежа и делът на предприятията, които са получавали поръчки за продажби на стоки или услуги в интернет се е увеличил двукратно в рамките на една година.
Специално в сферата на застраховането, посетителите на специлизираните портали като zastrahovamSE.com вече откриват ползата от електронните услуги, като се възползват не само от възможността да сравняват различни оферти онлайн, но и от отстъпки и безплатна доставка на закупената полица до офиса или дома им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар