събота, 14 февруари 2009 г.

Въпреки поскъпването, „Гражданска отговорност” е най-евтина в България


Заявка за застраховка гражданска отговорност  Шофьорите, които спестяват от задължителната застраховка, поемат неразумен риск


Не случайно, изправени пред ескалиращите разходи за комунални услуги и енергия и пред опасността да загубят работното си място, българите са разтревожени от поскъпването на застраховките „Гражданска отговорност”. Задължителният им характер дава причина на някои потребители да гледат на сумите, платени за тези полици като на вид пътен данък, и мнозина смятат, че може да им се размине, ако си спестят покупката. Според изчисления на Комисията за финансов надзор и МВР, над 120 хиляди водачи са се изкушили да престъпят правилата, въпреки предвижданата в Кодекса за застраховането глоба в размер между 400 и 600 лв.
В същото време, след бурната борба за пазарен дял самите застрахователи откриха, че нямат изгода от продажбата на този вид полици, като според заместник председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агаин,


около 90% от компаниите са на червено,а общите им загуби за 2008 г. се предвижда да достигнат 100 млн. лв. От своя страна, председателят на управителния съвет на „Еврохолд България” Кирил Бошов спомена пред медиите двойно по-висока предварителна оценка на загубите за изминалата година.
И докато българските шофьори се чудеха откъде ще покрият поскъпването през 2009 г., което средно за пазара е около 40-50%, а за някои класове автомобили дори повече, представители на сектора единодушно оценяват, че справедливата цена на застраховка „Гражданска отговорност” е 300 евро. Тази сума бе цитирана пред медиите както от заместник председателя на Асоциацията на българските застрахователи Данчо Данчев, така и от Цветанка Крумова, изпълнителен директор на Национално бюро на българските автомобилни застрахователи.
Компаниите от сектора все пак са наясно, че българските водачи трудно биха могли да си позволят подобен разход и не прогнозират цените да ескалират до чак такива нива. Все пак, някои от тях заявиха, че след като средната цена на застраховката тази година достигна 150 лв., тя


може да скочи още двойнодо края на 2009 г.
За да облекчат клиентите си, застрахователите въведоха новаторски продукти, които предвиждат отстъпки за шофьорите, които нямат намерение да напускат страната, или варианти за разсрочено плащане.
Разликата в цените за водачите, които смятат да пътуват до други страни от Европейския съюз, е сравнително висока. Според данни към края на януари, при обем на двигателя до 1300 куб. см. цената за шофиране само в България се движи в диапазона от 112 до 186 лв. (в зависимост и от други показатели), докато потребителите, възнамеряващи да прекосят границите на страната, ще трябва да отделят между 133 и 210 лв.
При най-високия клас автомобили, тези над 3200 куб. см., съответните премийни вноски са в границите на 178-325 лв. и 179-395 лв.
Освен възможностите за отсрочено плащане, компаниите улесняват клиентите си като предоставят варианти за


покупка чрез обаждане по телефона или по Интернет.Изборът на конкретен застраховател е особено уместен през световната мрежа, тъй като потребителят може да сравни различните оферти и да избере най-подходящата за личните си нужди.
Един от порталите, които позволяват на потребителя да се ориентира сред разнообразните продукти, е www.zastrahovamse.com. Автоматичният калкулатор взема предвид не само общи параметри като кубатурата на двигателя и броя места, но и допълнителни критерии като стаж зад волана, предназначение на автомобила, и вина за допуснати пътни нарушения през последните три години.
Например, при лек автомобил с пет места и кубатура до 1600 куб. см., предназначен за лично ползване на територията на Европейския съюз, при стаж на шофьора от 10 години и без допуснати нарушения, се предоставят три оферти на цени между 139 и 171 лв., без предвидените отстъпки. Разбира се, плащането на няколко вноски леко оскъпява продукта, като за четири тримесечни вноски цената се вдига съответно до 142 и 176 лв.
Въпреки че българите негодуват срещу допълнителния разход за задължителната застраховка и се опитват да си спестят закупуването на полица, те не се колебаят да предявят искания в случай, че им се полага обезщетение.
Според


последните данни на Комисията за финансов надзор,общите премийни приходи на застрахователните компании по застраховка „Гражданска отговорност, свързана с притежаването и използването на моторни превозни средства”, възлизат на близо 300 млн. лв. С най-висок пазарен дял са ДЗИ „Общо застраховане”, 45.9 млн. лв., следвани от ЗАД „Булстрад” с 43.63 млн. лв. и ЗК „Лев Инс” с 41.82 млн. лв.
В същото време, изплатените претенции за същия период възлизат на общо 147.54 млн. лв., като най-високи разходи по това перо са имали ЗАД „Булстрад” с 29.36 млн. лв., ДЗИ „Общо застраховане” с 28.86 млн. лв. и ЗД „Уника” с 16.69 млн. лв.
Всеки водач би трябвало да е наясно, че като си спести незаконно сумите, дължими за „Гражданска отговорност”, поема неразумен и висок риск. Нещо повече – от подобно поведение може да загубят всички българи, защото ако броят на застрахованите автомобили падне под 90%, Брюксел може да наложи санкции на страната и да се върне контролът на границите в Европа дали нашите шофьори разполагат с необходимото покритие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар