събота, 19 септември 2009 г.

Седем причини онлайн застраховането да набира популярност






Застраховка гражданска отговорност Как не само да спестите време и пари, но и да си осигурите допълнителни доходи



Няма сектор на икономиката, който да не преживява тежки времена след сриването на финансовите гиганти отвъд океана. Застрахователният бранш не е изключение. Уплашени от възможността да загубят работното си място, или в по-добрия случай – да претърпят известно свиване на приходите си, все повече семейства преразглеждат бюджетите си и се чудят кои разходи да съкратят. И докато някои подхождат разумно и зачеркват луксозните стоки, или търсят начини да спестяват от битовите си сметки, други губят хладнокръвието си и избират крайни варианти. Някои от тези панически кризисни мерки обаче крият значими рискове. Според статистиката, не само шофьорите в България


гледат да спестят от задължителната застраховка



Гражданска отговорност – това се случва и на далеч по-дисциплинираните собственици на автомобили и на Запад. Според Insurance Research Council (IRC), докато миналата година едва 13.7% от щатските автомобилисти не са разполагали със задължителната полица, до 2010 г. се очаква делът им да скочи до 16.1%. В същото време, американските данъчни служби изчисляват, че всяко покачване на безработицата от един процентен пункт води до 0.5% увеличаване на броя на водачите без адекватно застрахователно покритие.
И това не е всичко – сривът в продажбите на автомобили доведе до значително по-ниски продажби на полиците „Каско” и други продукти от общото застраховане. Животозастраховането и доброволните пенсионни схеми също губят интереса на потребителите.
На този фон звучи изненадващо, че онлайн застраховките не само не регистрират спад, а бележат забележителен за времена на криза ръст. През 2008 г. посещенията на порталите за електронни услуги на седемте водещи авто-застрахователи в Америка са се покачили с шест на сто. И докато през 2007 г. посещенията в сайтовете за електронни разплащания са били 51.7 млн., през 2008 г. броят им нараства до 54.5 млн.
Това обаче не е случайно – онлайн застраховането предоставя значителни предимства за потребителите.


Възможността за сравнение на оферти



е един от най-важните фактори, подхранващи този интерес. Опитвайки се да спечелят все по-колебливите и придричиви клиенти, компаниите предлагат нови и нови иновативни продукти. Съчетани с разнообразните бонуси и отстъпки, както и с толкова различните индивидуални нужди на всеки човек, тези фактори могат значително да затруднят потребителя при избора на конкретна полица.
Затова идеята за Интернет като пътеводител в застрахователния пазар печели привърженици. Световната мрежда дава възможност на потребителя да свери офертите на пазара и да избере най-подходящата за неговите специфични нужди, като използва услугите на специализираните портали като Zastrahovamse.com. Освен това, пазаруването онлайн


спестява време,



като не е необходимо да обиколите половината град, за да посетите застрахователен брокер, нито да чакате на опашки по гишетата на банките, за да платите полицата. С Интернет, както изборът на продукт, така и самото разплащане стават за броени минути, без дори да се налага да напускате удобното си кресло. И така, вместо да се превърне в едно от досадните задължения, които винаги отлагаме за утре, осигуряването на личната ви собственост, здравето и живота ви се превръща в лесна за изпълнение задача. Още по-убедителен, и то не само във време на криза е аргумента, че онлайн застраховането


ще ви спести пари.



Това се дължи не само на безплатните доставки, допълнителните бонуси и отсъпки, предлагани от специализираните портали. Избирайки именно тази полица, която отговаря на индивидуалните ви нужди, не ви се налага да давате пари за допълнителна защита, от която нямате нужда. И обратното – избягвате опасността, ако пострадате, да се окаже, че вашата застраховка не покрива точно този конкретен случай, и внезапно да се изправите пред сериозни финансови загуби.
Ако сте сигурен, че няма да пътувате в чужбина например, можете да сключите застраховка Гражданска отговорност, която важи само за България, и да спестите до 100 лв. от годишните си разходи. От друга страна, малко е известен факта, че стандартните договори за застраховка на имущество често не покриват електрониката и особено уредите, които използвате редовно извън офиса или дома си, като мобилни телефони и лаптопи. Една евентуална кражба да компютрите ви може да не бъде обезщетена от застрахователя и сериозно да разклати бюджета на компанията или семейството ви. Примерите в тази насока са много, и именно затова консултациите чрез специализиран портал стават все по-популярни сред потребителите. Не без значение е и


Гъвкавостта на онлайн търговията.



Докато компаниите говорят за съкращения на кадри, а пазарът на труда предлага все по-бедни възможности за професионално развитие, малцина биха рискували да загубят работното си място. За да посетиш застрахователния си брокер обаче, най-вероятно ще се наложи да дезертираш от офиса в разгара на делничния ден. Малцина са собствениците на фирми, които биха приели подобно решение с разбиране. При онлайн застраховането обаче, можете да направите своята поръчка по всяко време на денонощието – докато почивате вечер в къщи, или докато се наслаждавате на сутрешното си кафе пред компютъра. Така не само спестявате време и пари, но и не ви се налага да се извинявате и да давате обяснения на колеги и началници.


Най-подозрителните потребители,



Които се итересуват не само от това, да закупят задължителна застраховка на най-ниска цена, а и да изберат солидна компания, също могат да се възползват от плюсовете на световната мрежа. Не само в застраховането, а в почти всеки сектор на икономиката вече няма фирма, която може да си позволи безнаказано да предлага некачествени продукти или услуги. Интернет е пълен с форуми, в които потребителите споделят своите впечатления и критики и ако храните някакви съмнения относно избрания застраховател, преди да извършите електронното разплащане, лесно може да проверите какво е мнението на другите клиенти на дружеството.
Сключването на застраховка обаче, дори и онлайн, не изчерпва всичките ви задължения по осигуряване на перфектната за нуждите ви полица. Това е така, защото дори и да сте избрани най-подходящия продукт, с течение на времето ситуацията може да се промени и да имате нужда от допълнително покритие, или напротив – да ви се предостави възмжността да спестите от ненужни премийни вноски.


Онлайн управлението на полиците



Все още не е толкова популярно в България, но за американските потребители то е един от най-значимите фактори в подкрепа на застраховането през мрежата. Посещенията на уеб порталите в САЩ, които предоставят този вид услуга, са нараснали от 120.57 милиона през 2007 г. на 127.24 млн. през 2008 г.
Онлайн управлението на полиците е най-разпространено при автомобилните застраховки, като дава възможност за преглед и промяна на покритието, добавяне или намаляване на броя на водачите, ползващи автомобила, промяна на адреса и др. В бъдеще обаче то може да играе значителна роля и при други имуществени застраховки. Ако те например включват опис на собствеността ви, ще можете лесно и бързо да регистрирате промените когато закупите нов уред, или продадете друг. Освен това, ще можете без проблеми да уведомявате застрахователя си и за други фактори, които могат да окажат съществено значение над премийните вноски – например, ако инстралирате надеждна охранителна система. Засега този вид услуги тепърва ще се развиват и ще навлизат в България, но и у нас вече се предлагат интересни


Възможности да допълниш доходите си.



Един от тези варианти е партньорската програма на специализирания портал Zastrahovamse.com. С помощта на професионалния екип на консултантската компания, вие можете да се възползвате от настраващата популярност на застраховането през Интернет и да станете онлайн посредници между застрахователните компании и хората, търсещи най-удачната за тях полица. За целта, няма нужда да разполате с каквито и да било начални инвестиции – включването е напълно безплатно, като към него получавате личен и персонализиран уеб сайт с безплатна поддръжка и ръководство за популяризирането му. Нещо повече – няма разходи и за необходимите маркетингови и рекламни материали като брошури, визитки и банери, тъй като те също се предлагат безплатно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар